2014. szeptember 17., szerda

A "politikai kultúra" helyi jelenségeiről



From: Gyula Berkesi [mailto:gyula.berkesi@gmail.com] Sent: Wednesday, September 17, 2014 2:01 PM
Subject:



A "politikai kultúra" helyi jelenségeiről
 


Miközben egy időszerű, kulturális rendezvényre való, képes és szöveges produktumot – SZÜRETI FELVONULÁS plakátja – tanulmányozok, felvetődik bennem a kérdés:


- Mennyiben része a politika a kultúrának?
- A válasz: IGEN része!
- Hogyan tudjuk megfogalmazni a kultúra lényegét?
- Sokféleképpen!
Itt és most, helyénvalónak tartom, hogy Bárdudvarnok esetében, a nem is olyan régen szentté avatott II. János Pál pápát idézzem: „Minden kultúra középpontjában az a magatartás áll, ahogyan az ember a legnagyobb titokhoz, Isten titkához viszonyul. Hiszen a különböző kultúrák, lényegében a személyes lét értelmére vonatkozó különböző megközelítési módok. Sokkal teljesebben fogható fel az ember, ha kulturális környezetében vizsgáljuk, ha tanulmányozzuk a lét alapvető tényeivel, születéssel, szerelemmel, a munkával és a halállal kapcsolatos állásfoglalását.”
Most, okkal teheti fel bárki a kérdéseket:
- Mit szövegel ez feleslegesen hülyeségeket? Mi most választásra készülünk. A lényeg, ki kap több szavazatot! A szüreti felvonulás jó "buli" lesz! Iszunk, eszünk, aztán úgysem mi döntünk. Úgysem változik itt semmi! Majd eldöntik az okosok. Meg különben is, Bárdudvarnok kicsi, a kicsik hangja meg nem hallatszik az égbe. Majdcsak lesz valahogy. Jönnek ide hála Istennek külföldiek, adnak munkát, lehet náluk füvet nyírni, gereblyézni, ingyen inni, még a macskáinkat is ivartalanítják, - ingyen!
De térjünk vissza eredeti témánkhoz a politikai kultúrához. A falu szőlőtermesztői szüretre készülnek. Lesz szüreti felvonulás is! E sajátos, nemzeti kultúránk részét képező helyi hagyományba most beleszól a helyi politika. Legyen játékos, vidám megmérettetés a képviselő- és polgármester-jelöltek részére. A játékszabály még nincs közzétéve, így csak találgatok.

- Ki tud gyorsabban megszedni egy puttonyt?
- Ki viszi távolabbra a puttonyt?
- Kinek nagyobb a puttonya?

Természetesen lehetnek más humoros feladatok is, ahol a jövő képviselői, polgármestere megmérettet.


Lipótfa, 2014. szeptember 17-én


Tisztelettel: Berkesi Gyula Gábor

Illusztráció:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése